A vízvezeték csöveivel bármikor lehet gond, de ma már modern módszerek segítik a feltérképezésüket. Több módon is történhet a vízszivárgás keresés bontás nélkül.

A csőtörést vagy csőrepedést csakis akkor lehet javítani, ha már tudjuk, hogy pontosan hol történt a cső sérülése. A hagyományos eljárás eddig a falbontás volt. Érthető módon az ügyfelek nem rajonganak azért, hogy az ingatlanuk falain lyukak keletkezzenek egy javítás miatt.

A technológiai fejlődés eljutott oda, hogy a csőrepedést és törést ma már egyszerűbben is fel lehet kutatni, mint a tégláról-téglára bontással. Három opció is van, amiből választani lehet és ami nem igényli a falak megbontását. Mindegyik módszer gyors, eredményes és egyszerűbben kivitelezhető, mint a bontás.

A modern csőrepedés keresés módszerei

A csőrendszer sérüléseinek feltétképezése műszerek használatával történik. A szakembernek nem kell feltétlenül elővennie a táskából a kalapácsot vagy a vésőt.

1. A műszeres csőrepedés keresés egyik típusa a jelzőgázos vízszivárgás keresés, amit akkor lehet alkalmazni, ha a gáz bevezetésére van lehetőség. Ahol nem ismert a csővezeték nyomvonala, ott segít a hidrogén és nitrogén gázvegyület alkalmazása. A felszálló gáz ott fog távozni a csőből, ahol törés, repedés keletkezett és máris lehet javítani a csövet.

2. A másik lehetőség a hőkamerás vízszivárgás keresésnél, amikor a műszer hőtérképet ad a vizsgált területről. A hőmérsékletbeli eltérések alapján meg lehet állapítani, hogy a nedves terület pontosan hol található. Ahol nedves a fal, ott a hőtérkép alacsonyabb hőmérsékletet fog mutatni a többi, melegebb területhez képest.

3. Végül a harmadik opció az elektrosztatikus vízszivárgás keresés, ahol a víz hangja után tudja azonosítani a műszer, hol van a rendellenesség a csőben. Az elfolyó víznek jellegzetes hangja van, a műszer ezt tudja jelezni a szakembernek.

Ezekkel a műszerekkel a teljes csőrendszert át lehet vizsgálni módszeresen és egyszerűbben. Az esetek nagy részében így meg lehet úszni a falbontást.

Megbízható vízszerelőre van szüksége? Forduljon bizalommal cégünkhöz, tekintse meg szolgáltatásainkat!

Gabona Ferenc

Tel.:06 30 914 35 88