Mit tegyen, ha elfagy a vízvezeték cső?

2019. 12. 5. | | Csőrepedés |

A téli fagy komoly károkat tud okozni a vízvezeték-rendszerben. A vezetékek elfagyása miatti csőtörés igen gyakori jelenség hidegebb telek idején, de ez nem mindig jár vízveszteséggel. Az elfagyott csőszakaszt pedig ki lehet olvasztani, majd a sérült részt pótolni és szigetelni kell.

Magyarországon a fagyhatár 0,8 méter, vagyis a vízvezetéket ennél mélyebbre kell helyezni, hogy a fagyás elkerülhető legyen. Mindegy, hogy milyen anyagból van a cső, könnyen megrepedhet, hiszen, ha elég hideg van, a benne lévő víz megfagy, a térfogata megnő, és feszítő hatást fejt ki a cső falára. Az eredmény: csőrepedés, méghozzá a nehezebben javítható fajtából. A fagyott víz ráadásul eltömi a csövet, vagyis a házban megszűnik a vízellátás, tehát akármennyire is problémás a probléma megoldása, muszáj tenni valamit, méghozzá sürgősen.

Nem ajánlott házilag, nyílt lánggal próbálkozni, a felolvadó víz ugyanis szétvetheti a mérőt és a csöveket, inkább szakemberre érdemes bízni a probléma elhárítását. Ennek menete az adott csővezetékrendszer és az elfagyott részek elhelyezkedésétől függ. Ha könnyen hozzáférhető, akkor a hibaelhárítás viszonylag egyszerű és gyors lesz, csupán néhány órát vesz igénybe, vagy még annyit sem, ha viszont ásni kell, mert a föld alatti részen helyezkedik el a csőrepedés, akkor lényegesen hosszabb időre kell számítani.

Szerencsésebb esetben nem reped meg a cső, de ellenőrizni ebben az esetben is muszáj, majd meg lehet kezdeni az olvasztást. Ha ez sikerül, és visszaáll a vízellátás, mindenképpen szigetelni kell a csövet, hogy a későbbiekben ne alakulhasson ki ismételten a csőszakasz elfagyása, illetve a csőtörés. Emellett az sem hátrány, ha az adott szakaszt még mélyebbre helyezzük a földben.

Amennyiben elfagyásra utaló jeleket tapasztal, hívjon bennünket, és mi megszüntetjük a problémát! Ha csőrepedést okoz a téli hideg, kicseréljük az adott szakaszt, és a szigetelést is megoldjuk, így többé nem fordulhat elő, hogy nincs víz az otthonában. Ha szüksége lenne szolgáltatásunkra, vegye fel velünk a kapcsolatot megadott elérhetőségeinken!

Címkék:

Megbízható vízszerelőre van szüksége? Forduljon bizalommal cégünkhöz, tekintse meg szolgáltatásainkat!

Gabona Ferenc

Tel.:06 30 914 35 88