Hogyan védhetjük meg otthonunkat a csőtöréstől télen?

2024. 02. 22. | | Csőtörés a kertben |

A csőtörés a házi katasztrófák egyike, elfolyt víz, váratlan kiadások, felborult napi rutin jár a nyomában. A baj elkerülhető, ha a megelőzésre kerül a hangsúly, nem a csőtörés elhárításra.

A vízcsövek alapanyaga, állapota, a környezet, ami körülveszi őket és a mindennapos használatuk jellemzői is hatással vannak arra, hogy meddig maradnak jó állapotban. A repedés vagy a törés mindig a végső tüneteket jelentik, amik a vízcsövek rossz kondícióját fedik fel.

Téli fagyveszély

A csőtörés a kertben és a falakban is kialakulhat. A téli időszakban még a jól karbantartott vízhálózat is nagyobb rizikónak van kitéve. A csöveket a hőmérséklet ingadozás, a fagyok ebben az évszakban fokozottan ostromolják. Még márciusban is meglephet minket az időjárás egy-egy fagyos éjszakával.

A vízzel teli csövekben az igazán alacsony hőmérséklet fagyást idéz elő, a megfagyott víz megnövekedett térfogata pedig szétrepeszti a csövek falát. A fagyott víz nem mindig vezet repedéshez, ha nem tombolnak a mínuszok, csupán jégdugó akadályozza a víz útját.

Milyen előkészületet jelent a megelőzés?

Különbséget kell tenni a gyakran és a ritkábban használt csővezetékek között. Az üzemen kívül helyezést követően, amelyik csövet lehet, azt vízteleníteni kell.  Ez vonatkozhat a kerti csövekre, illetve ha van, akkor a kültéri medence elemeire. A teljesen vízmentes csövekhez érdemes kompresszor használatával kifújni belőlük a vizet, ahol ez lehetséges.

A kültéri vagy rosszul szigetelt falban futó csöveket fenyegeti igazán a fagyás. A földben, rosszul telepített csövek szintén veszélyben vannak. A csövek kaphatnak speciális burkolatot, például polifoamból, aminek szigetelő hatása van. Nem számít már szokatlannak a fűtőkábel használata sem, amit a csőre kell rátekerni.

A leggondosabb karbantartás mellett is előfordulhat, hogy a vízhálózat megadja magát. Különösen igaz ez akkor, ha a csövek már évtizedek óta a helyükön vannak és csak az idő múlására reagálnak. Ne aggódjon a csőtörés javítása miatt, csak vegye fel a kollégánkkal a kapcsolatot! Mi tudjuk, hogy mit kell tenni és nem is halogatjuk a munkát.

Címkék:

Megbízható vízszerelőre van szüksége? Forduljon bizalommal cégünkhöz, tekintse meg szolgáltatásainkat!

Gabona Ferenc

Tel.:06 30 914 35 88